Rast stabla, produktivnost, kvalitet ploda i mineralna kompozicija lista kruške (Pyrus communis L.) u zavisnosti od vrste hraniva
Ilić, Radmila, 1990-
Milošević, Tomo, 1960-
Paunović, Gorica, 1967-
Bošković-Rakočević, Ljiljana, 1967-
Glišić, Ivan, 1974-
Milošević, Nebojša, 1983-
Pešaković, Marijana, 1969-
In four consecutive years (2015-2018), the influence of organic (manure and HumusVita Stallatico, HVS), mineral [calcium ammonium nitrate with 27% total nitrogen (CAN),complex NPK mineral fertilizer (10-30-20)], organo-mineral (Multi-Comp Base, MCB)fertilizers and natural zeolites (Agrozel) on vegetative growth, fertility, physical andchemical properties of fruit and mineral composition of the leaves of pear cv. William’s wasinvestigated. The study was conducted according to the standard methodology in aproduction pear orchard under Čačak ecological conditions.The results showed that for most of the investigated parameters, the appliedfertilizers, the experimental year and their mutual interaction had a significant influence.The analysis of variance showed that fertilization, regardless of the type of fertilizer, had asignificant effect on increasing the vegetative growth and yield of pear fruit. Organicfertilizers such as manure and Agrozel proved to be slow-acting fertilizers, so positiveresults with their application were obtained towards the end of the experiment. As far asthe internal quality of the fruit is concerned, fertilizers such as Agrozel, NPK, KAN had apositive effect. MCB had a positive effect on the sugar content of the fruit.Fertilizer and experimental year had a significant influence on the content of macroand microelements in the William’s pear leaf 60 days after full bloom. Due to the largefluctuations, it is concluded that a combined application of organic and mineral nutrients isthe most optimal.A significant interaction between fertilizer and year was found for most of theparameters studied, with the best effect of all fertilizers applied occurring in years withmore precipitation.
Tokom četiri uzastopne godine (2015–2018.) ispitivan je uticaj organskih(goveđi stajnjak i Humus Vita Stallatico, HVS), mineralnih [krečni amonijum nitrat sa27% ukupnog azota (KAN), kompleksno NPK mineralno đubrivo (5-10-22)], organomineralnih (Multi-Comp Base, MCB) hraniva i prirodnih zeolita (Agrozel) navegetativni rast, rodnost, fizičke i hemijske osobine ploda i mineralnukompoziciju lista sorte kruške Vilijamovke. Istraživanja su obavljena postandardnoj metodologiji u proizvodnom zasadu kruške u ekološkim uslovimaČačka.Rezultati su pokazali da su, kod većine ispitivanih parametara, primenjenahraniva, godina ispitivanja i njihova međusobna interakcija imali značajnoguticaja. Analizom varijanse je zaključeno da ishrana, bez obzira na vrstu hraniva,značajno utiče na povećanje vegetativne mase i prinosa plodova kruške. Organskahraniva, kao što su Stajnjak i Agrozel su se pokazala kao sporodelujuća hraniva, takoda su pozitivni rezultati sa njihovom primenom dobijeni pred kraj eksperimenta.Kada je u pitanju unutrašnji kvalitet ploda, posebno su se sa pozitivnim uticajemistakla hraniva kao što su Agrozel, NPK, KAN. MCB je imao pozitivan efekat nasadržaj šećera u plodu.Ishrana i godina ispitivanja su značajno uticali i na sadržaj makro- imikroelemenata u listu kruške Vilijamovke 60 dana nakon punog cvetanja. Zbogvelikih variranja, zaključuje se da je najoptimalnija kombinovana primenaorganskih i mineralnih hraniva.Kod većine ispitivanih parametara uočena je značajna interakcija hranivo ×godina, pri čemu je najbolji efekat svih primenjenih hraniva bio u godinama saviše padavina.
-
srpski
2024
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-ND 3.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Bez prerada 3.0 Austria License.
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/at/legalcode