Naslov (srp)

Ispitivanje antimikrobne i antioksidativne aktivnosti ekstrakata tri odabrane biljne vrste roda Daphne

Autor

Sovrlić, Miroslav M., 1987-

Doprinosi

Manojlović, Nedeljko T. 1966-
Jelić, Ratomir, 1964-
Janković, Slobodan, 1961-
Vasiljević, Perica.
Zelen, Ivanka. 1970-

Opis (srp)

Ova doktorska disertacija je koncipirana sa ciljem da se ispita fitohemijski sastav i potencijalna biološka aktivnost ekstrakata biljnih vrsta Daphne blagayana L., Daphne cneorum L. i Daphne alpina L. Upotrebom različitih rastvarača izvršena je ekstrakcija grančica i listova. Ispitivanja hemijskog sastava dobijenih ekstrakata obuhvatala su određivanje sadržaja ukupnih fenola, ukupnih flavonoida i HPLC-UV analizu ekstrakata. Ispitivani ekstrakti su pokazali visok sadržaj ukupnih fenola (68,77 ± 0,95 mg EGA/g - 90,26 ± 0,69 mg EGA/g) i flavonoida (24,67 ± 0,35 mg ERU/g - 35,24 ± 0,55 mg ERU/g). HPLC-UV analizom potvrđeno je prisustvo sekundarnih metabolita iz grupa fenola i kumarina: dafnetin, umbeliferon i 4- hidroksibenzoeva kiselina. Ispitivanje bioloških aktivnosti ekstrakata obuhvatalo je određivanje ukupne antioksidativne aktivnosti, određivanje DPPH „skevindžer” aktivnosti, određivanje inhibicije lipidne peroksidacije, Fe2+ helatizaciona aktivnost, određivanje antioksidativne aktivnosti na nivou hidroksil radikala i određivanje antimikrobne aktivnosti (in vitro). Ekstrakti ispoljavaju antioksidativnu aktivnost u svim primenjenim modelima. Takođe, ekstrakti su ispoljili i antimikrobnu aktivnost sa vrednostima minimalnih inhibitornih koncentracija koje su se kretale od 15,62 μg/ml do 125 μg/ml. Na osnovu dobijenih rezultata, može se zaključiti da vrste roda Daphne mogu predstavljati izvor novih, prirodnih, farmakološki aktivnih jedinjenja koja mogu imati potencijalnu primenu u farmaceutskoj, kozmetičkoj i industriji hrane.

Opis (eng)

This doctoral thesis has been conceived with the aim to investigate phytochemical and potential biological activity of extracts obtained from plants species Daphne blagayana L., Daphne cneorum L. и Daphne alpinа L. Using different extraction solvents extracts of twigs and leaves were prepared. The chemical composition of extracts obtained from different parts was analysed. These analyses included the determination of total phenols, total flavonoids and HPLC-UV analysis. All the tested extracts showed the high total phenols (68,77 ± 0,95 mg EGA/g - 90,26 ± 0,69 mg EGA/g) and flavonoids (24,67 ± 0,35 mg ERU/g - 35,24±0,55 mg ERU/g) contents. HPLC-UV analysis was confirmed the presence secondary metabolites which belong to the phenol and coumarin group: daphnetin, umbelliferone and 4-hydroxybenzoic acid. Obtained extracts of tested plants were the subjected of determining the total antioxidant activity, DPPH determination activities, methods of inhibiting lipid peroxidation, the ferrous ion chelating ability, antioxidant activity at the level of hydroxyl radicals, the determination of antimicrobial activity (in vitro). The extracts exhibit antioxidant activity on the basis of all conducted tests. Also, the extracts shows antimicrobials activity with MIC value ranged from 15,62 μg/ml to 125 μg/ml. Based on these results it can be concluded that species from the Daphne genus may represent a source of new, natural, pharmacologically active compounds, which may potentially be used in pharmaceutical, cosmetic and food industry.

Jezik

srpski

Datum

2016

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-SA 2.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Deliti pod istim uslovima 2.0 Austria License.

CC BY-NC-SA 2.0 AT

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/at/

Identifikatori