Karakteristike lokalne hrane i gastronomsko iskustvo kao faktori lojalnosti turista prema destinaciji Zapadna Srbija
Vujić, Tamara, 1990-
Gajić, Tamara, 1977-
Cvijanović, Drago, 1960-
Milićević, Snežana, 1969-
Vujović, Slavoljub, 1967-
Doktorska disertacija je rezultat dugogodišnjeg teorijsko-empirijskogistraživanja značaja karakteristika lokalne hrane i gastronomskogiskustva u kontekstu kreiranja lojalnosti turista prema destinacijiZapadna Srbija. U istraživanju je primenjena kompleksna metodologija kojaobuhvata različite aspekte analize, od terenskog istraživanja doanalitičkih metoda. Podaci su prikupljeni koristeći strategijski odabranetehnike za sigurno i efikasno sakupljanje informacija, usmerene narazumevanje različitih fenomena. Predloženi istraživački model ianalitičke metode omogućili su temeljno istraživanje deskriptivnih ifrekvencijskih karakteristika, proveru pouzdanosti korišćenih mernihskala, kao i temeljnu analizu interkorelacija i testiranje hipoteza.Rezultati su obuhvatili proveru jednostavnih i složenih efekata,medijacionih efekata i validaciju finalnog hipotetičkog modela,doprinoseći značajnim uvidima u ishode istraživanih fenomena. Rezultatiistraživanja pokazuju značajan pozitivan efekat stavova turista premalokalnoj hrani u Zapadnoj Srbiji na njihovu satisfakciju i lojalnost premadestinaciji, kao i na doživljaj, iznenađenje, zabavu, učešće i edukaciju u okvirugastronomskog iskustva. Zanimljivo je da zabava i učešće nisu značajniprediktori satisfakcije ili lojalnosti, dok su doživljaj, iznenađenje iedukacija ključni za povećanje zadovoljstva i privrženosti destinaciji. Ovoukazuje na potrebu da se u gastronomskom turizmu više fokusira na kvalitetiskustva i obrazovni aspekt, što može značajno doprineti zadovoljstvu ilojalnostiturista.Značaj istraživanja ogleda se u razumevanju uticaja stavova turista oponudi lokalne hrane, na njihovo iskustvo i lojalnost perma destinacijiZapadna Srbija. Nalazi ovog istraživanja, da pozitivni stavovi premalokalnoj hrani značajno utiču na zadovoljstvo i lojalnost posetilaca, nudevažne uvide za razvoj turističkih strategija i ponuda u ovoj turističkojdestinaciji. Inovativnost ovog istraživanja ogleda se u pristupu imetodologiji koji su primenjeni, kao i u analizi koja je dovela do novihzaključaka o vezi između gastronomskog iskustva i turističke lojalnosti. Ovirezultati mogu poslužiti kao osnova za inovativne turističke proizvode iusluge, privlačenje novih turista i unapređenjekonkurentnosti regiona.
-
The doctoral dissertation is the result of long-term theoretical and empiricalresearch on the significance of the characteristics of local food and gastronomicexperience in the context of creating tourist loyalty to the destination of Western Serbia.The research applied a complex methodology encompassing various aspects ofanalysis, from field research to analytical methods. Data were collected usingstrategically selected techniques to ensure secure and efficient information gathering,aimed at understanding different phenomena. The proposed research model andanalytical methods enabled a thorough investigation of descriptive and frequencycharacteristics, verification of the reliability of the measurement scales used, as well asan in-depth analysis of intercorrelations and hypothesis testing. The results includedthe examination of simple and complex effects, mediation effects, and the validation ofthe final hypothetical model, providing significant insights into the outcomes of thestudied phenomena. The research findings show a significant positive effect of tourists’attitudes towards local food in Western Serbia on their satisfaction and loyalty to thedestination, as well as on experience, surprise, entertainment, participation, andeducation within the gastronomic experience. Interestingly, entertainment andparticipation were not significant predictors of satisfaction or loyalty, whereasexperience, surprise, and education were key to increasing satisfaction andcommitment to the destination. This indicates the need for gastronomic tourism tofocus more on the quality of the experience and the educational aspect, which cansignificantly contribute to tourist satisfaction and loyalty.The significance of the research lies in understanding the impact of tourists’attitudes toward the local food offerings on their experience and loyalty to thedestination of Western Serbia. The findings of this research, which show that positiveattitudes towards local food significantly influence visitor satisfaction and loyalty, offerimportant insights for developing tourism strategies and offerings in this touristdestination. The innovation of this research is reflected in the approach and methodologyapplied, as well as in the analysis that led to new conclusions about the relationshipbetween the gastronomic experience and tourist loyalty. These results can serve as abasis for innovative tourist products and services, attracting new tourists, and enhancingthe region competitiveness.
srpski
2024
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-SA 3.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Deliti pod istim uslovima 3.0 Austria License.
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/at/legalcode