Dekarbonizacija tehnološkog procesa proizvodnje i prerade hrane
Aleksić, Aleksandar D., 1972-
Gordić, Dušan, 1970-
Vukašinović, Vladimir, 1986-
Josijević, Mladen, 1988-
Jovanović, Saša, 1966-
Vučković, Goran, 1971-
The food industry uses a considerable amount of energy, and that amount has beenconstantly growing with further developments in the food production sector, which inevitablyleads to an increase in greenhouse gas emissions (GHG) and impact on the environment.The central topic of this thesis is implementation of the decarbonization with a focus onfood production and processing. Decarbonisation and ultimately net-zero production are quicklybecoming top priorities in today's corporate environment. By giving importance to theseprinciples, food processing companies can help build a positive reputation and foster trust withintheir customer base. Therefore, the objective of this thesis is to define a methodology forachieving sustainable, carbon-neutral production in the food industry. The approach consists ofcarefully planned and formulated steps that enable decision makers to achieve desired goaleffectively. The proposed methodology includes a systematic approach for energy audit todetermine carbon footprint baseline, defining, prioritizing, and implementing carbon footprintreduction opportunities and finally, carbon offsetting of the remained carbon footprint, to achievenet-zero carbon production. Since the greenhouse gas emissions from a production facility areaffected by the production volume, the methodology also includes the assessment of futureemissions based on forecasted production volume.The proposed methodology was applied in a case study company from food productionsector, operating in the Republic of Serbia, which produces margarines, vegetable fats, bakery andpatisserie improvers and mixes. The implementation of the proposed carbon footprint reductionopportunities could significantly affect the decarbonization of food processing and results of thisstudy demonstrated that achieving carbon neutrality requires considering a carbon offsettingscenario and can’t be achieved solely by the implementation of carbon footprint reductionopportunities. Besides, carbon offsetting does not represent a serious financial risk to the companyor jeopardise its market viability.The results and recommendations of this thesis can be used as the basis for thedevelopment of appropriate strategies and policies in the food production sector and throughoutthe industrial sector.
Prehrambena industrija u proizvodnim procesima koristi znatnu količinuenergije koja konstantno raste sa daljim trendovima u sektoru proizvodnje hrane štoneminovno vodi do povećanja emisija gasova sa efektom staklene bašte (eng. greenhousegases, GHG) i njihovog uticaja na životnu sredinu.Centralna tema ove doktorske disertacije je dekarbonizacije tehnološkog procesaproizvodnje i prerade hrane. Dekarbonizacija i ostvarivanje tzv. ugljenično neutralneproizvodnje, koja se odlikuje neto-nultom emisijom CO2, brzo postaju glavni prioriteti udanašnjem korporativnom okruženju. Davanjem značaja ovim principima, preduzeća zapreradu hrane mogu pomoći u izgradnji pozitivne reputacije i negovanju poverenja u svojojbazi kupaca. Stoga je cilj rada definisanje metodologije za postizanje održive,ugljenično neutralne proizvodnje u sektoru prehrambene industrije. Pristup se sastojiod pažljivo planiranih i formulisanih koraka koji omogućavaju donosiocima odluka daefikasno postignu željeni cilj. Predložena metodologija uključuje sistematski pristupsprovođenja energetskog pregleda preduzeća radi određivanja bazne vrednosti ugljeničnogotiska, definisanje, prioretizaciju i implementaciju različitih mera i aktivnostismanjenja ugljeničnog otiska i na kraju, kompenzaciju preostalog ugljeničnog otiska, radipostizanja neto nulte ugljenične proizvodnje. Pošto na emisije GHG preduzeća utiče iobim proizvodnje, metodologija uključuje procenu budućih emisija GHG na osnovuplaniranog obima proizvodnje.Predložena metodologija za implementaciju dekarbonizacije primenjena je krozstudiju slučaja na jedno preduzeće prehrambene industrije koje posluje u RepubliciSrbiji u kome se proizvode margarini, biljne masnoće, pekarski i poslatičarskipoboljšivači i smeše. Primena predloženih prioritetnih mera i aktivnosti smanjenjaugljeničnog otiska mogla bi značajno uticati na dekarbonizaciju tehnološkog procesaproizvodnje, ali su rezultati studije pokazali da postizanje ugljenično neutralneproizvodnje neizostavno zahteva razmatranje scenarija nadoknade zaostalog ugljeničnogotiska, jer se on ne može u potpunosti eliminisati samo primenom tehničkotehnoloških mera i aktivnosti. Ova kompenzacija ugljeničnog otiska je ostvariva putemnabavke ugljeničnih kredita i suštinski ne predstavlja ozbiljan finansijski rizik zapreduzeće niti ugrožava njegovu tržišnu održivost.Rezultati i preporuke ove doktorske disertacije mogu poslužiti kao osnova zarazvoj odgovarajućih strategija i politika u prehrambenoj industriji, ali i širomindustrijskog sektora.
-
srpski
2025
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-ND 3.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Bez prerada Austria License.
http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/at/legalcode